1972

176px-UEFA_Euro_1972_logo.svg

1972 European Championship
14. – 18. juni 1972
Vertsnasjon: Belgia

Finale
Vest-Tyskland – Sovjetunionen 3-0

Toppscorer (4 mål)
Gerd Müller (Vest-Tyskland)

Tallenes tale
Fire medvirkende lag. 10 mål på fire kamper. Totalt 121.880 tilskuere på tre stadioner i fire byer (Brussel x2, Liege, Antwerpen).

Mesterskapet 1972
Det fjerde EM-sluttspillet ble avholdt i Belgia, og vertsnasjonen var selv debutantter i mesterkspet. Det samme var nabonasjonen Vest-Tyskland. Sammen stod de – som Vest – mot to mesterskaps-nasjoner som representerte Øst – gamle mestere Sovjetunionen og Ungarn, med for andre gang. Ellers ble det kvalifiserende gruppespillet og kvartfinalene spilt som i mesterskapet i 1968.

Alle fire lag hadde gått gjennom kvalifiserings- og kvartfinalerundene med æren i behold. Sovjetunionen hadde vunnet sin kvalifiseringsgruppe (uten tap) og dermed tatt sluttspills-plassen foran forrige mesterskaps vinnere, Spania. I kvartfinalen hadde de også slått ut finalistlaget fra forrige mesterskap, Jugoslavia. Vest-Tyskland hadde også vunnet sin gruppe uten tap (de klarte ikke å kvalifisere seg til mesterskapet i 1968), og tok Englands skalp i kvartfinalene. Ungarn måtte gjennom hele tre kvartfinaler, før de endelig klarte å slå Romania, mens vertsnasjonen Belgia (som også måtte gjennom kvalifiserende spill, slik det fremdeles var i de dager), slo forrige mesterskaps vinnerlag, Italia.

I semifinalene – med en øst-øst og vest-vest-trekning – ble dog Sovjetunionen for sterke for Ungarn (1-0), mens Vest-Tyskland slo vertsnasjonen (2-1). Belgia hadde imponert alle, og var verdige sluttspilldeltagere, lagene fra øst hadde fremdeles gamle storheter som kunne levere og nye spillere på vei opp, mens Vest-Tyskland kunne skilte med en ny generasjon stjerner sammen med spillere på høyden av karrieren, som skulle prege internasjonal fotball gjennom hele 1970-tallet og videre.

euro-1972_700

Stammen i dette laget hadde spilt i VM-finalen i 1966, tatt tredjeplassen i VM i 1970 og skulle gå hen og vinne gull i VM i 1974. Så om de var noviser i EM-sammenheng, var de på toppen av internasjonal fotball. De visste det – og de viste det, mesterskapet igjennom.

Anført av den unge generalen Franz Beckenbauer, kunne laget skilte med størrelser som Sepp Maier i mål, forsvarskjempene Paul Breitner og Berti Vogts, med en midtbane-spiller som Uli Hoeneß og – ikke minst – med spissen Gerd Müller på topp, var Vest-Tyskland rett tog slett overlegne. Müller ble mesterskapets toppscorer med fire mål – tre mer enn de neste på listen.

Finalen gikk av stabelen på Heysel Stadium i Brussel foran 43,437 tilskuere. Det var nykommeren Vest-Tyskland mot en gammel kjenning i EM-sammenheng, Sovjetunionen. De spilte i sin tredje finale av fire mulige(!), og var mestere i 1960. Men bare en måned tidligere hadde de blitt knust 4-1 av Vest-Tyskland i en treningskap (alle mål av Gerd Müller) og i 1972 hadde vinden definitivt snudd.  Vi er fremdeles i den kjøligste delen av den kalde krigen, men sovjerterne hadde nok en anelse om hva de gikk til. Og at det «dekadente» Vest-Tyskland skulle knuse den store bjørnen fra Øst 3-0 i finalen (fremdeles finaleseieren med størst målmargin), var et hardt slag for østblokken – og ble dertil behørig markert i Vest. De hjalp også på at Belgia tok bronsemedaljen, med en 2-1 seier over Ungarn.

Symbolverdien var det få som lot gli forbi i stillhet. Det skulle gå enda et par år før østblokken sluttet å gjøre seg gjeldende i mesterskapet, men nykommeren Vest-Tyskland, som tok sitt første EM-gull på første forsøk, hadde på sin side definitivt kommet med for å bli. For dem ble EM-sluttspillet i 1972 et avgjørende øyeblikk. Før mesterskapet stod de med et trofé og to finaleplasser. Siden 1972 har de vunnet EM to ganger til, er verdensmestere tre ganger, og har vært i finalen i internasjonale mersterskap hele seks ganger. I EM 1972 ble en europeisk fotball-stormakt født.

Les alt om EM i 1972 på UEFAs hjemmeside
Les alt om EM i 1972 på Wikipedia

 

Mesterskapets profil la-legende-vivante-gerd-muller-meilleur-buteur-de-nationalmannschaft-et-du-bayern-munich-vient-fermer-la-marche-avec-un-record-de-732-buts-d-ou-son-surnom-der-bomber_55303_wide
Selv om Vest-Tysklands EM-serier i 1972 i stor grad skyldtes et kollektivt løft fra et helt lag, er den store helten i sluttspillet i 1972 utvilsomt Der Bomber – Gerd Müller. Han scoret to mål i semifinalen, og med to av tre mål i finalen ble han mesterskapets ubestridte toppscorer. Selv har han uttrykt at det skyldtes flaks (han er en beskjeden fyr), men ser man på statistikken var hans effektive og presise vei til nettmaskene ikke noe uvanlig foreteelse. På sine femten år med Bayern München scoret han 365 mål på 427 Bundesliga-kamper, og i internasjonale cuper nettet han 66 ganger på 74 kamper. På sine 62 landskamper scoret han hele 68 mål; en mål-kamp-rekord det er vanskelig å slå. Til EM-sluttspillet kom han fra VM i Brazil i 1970 som toppscorer med 10 mål – noe som ga ham utmerkelsen European Footballer of the Year. Motstanderne visste med andre ord hva som ventet dem, med Müller som motspiller. At han som spiss foretrakk å være alene på topp, uten assistanse fra medspillere, forteller mye om hans evne til kliniske avslutninger – fordi dette var en periode av fotball-historien, med særlig fokus på tunge, defensive formasjoner.

Gerd Müller ble født 3. November 1945 i Nördlingen i Bayern. Han startet karrieren i TSV 1861 Nördlingen i 1963, og gikk senere til Bayern München. Med dem var han med å vinne fire seriemesterskap, vant den tyske cupen fire ganger, serievinner-cupen tre ganger og cupvinner-cupen én gang. Han hadde tre sesonger i amerikanske Fort Lauderdale på begynnelsen av 1980-tallet, før han i 1981 la opp som aktiv spiller. Et par år slet han med alkoholproblemer, men tok så tak i det og har siden det arbeidet for BM som trener og assistent.

SLUTTSPILLSRESULTATER

Semi-finaler
Belgia – Vest-Tyskland 1 – 2
Ungarn – Sovjetunionen 0 – 1

Bronse-finale
Ungarn – Belgia 1 – 2

Finale: Vest-Tyskland – Sovjetunionen 3 – 0
Mål: Gerd Müller (27, 58), Herbert Wimmer (52)
Heysel Stadium, Brüssel. 43,437 tilskuere. Dommer: Ferdinand Marschall (Østerrike)

Tekster © Pontano forlag

Reklamer