1964

176px-UEFA_Euro_1964_logo.svg

1964 European Nations’ Cup
17. – 21. juli 1964
Vertsnasjon: Spania

Finale
Spania – Sovietunionen 2-1

Toppscorere (2 mål)
Jesús María Pereda (Spania), Ferenc Bene og Dezső Novák (Ungarn)

Tallenes tale
Fire medvirkende lag. Det ble scoret 13 mål på fire kamper. Totalt 156,253 tilskuere på to stadioner (Madrid og Barcelona).

Mesterskapet 1964
Spania vant det andre europeiske mesterskapet i fotball på hjemmebane. Ironisk nok slo de regjerende mestere Sovietunionen, som de hadde avstått fra å møte da Franco nektet laget å reise til Moskva i kvalifiseringen til mesterskapet i 1960 – med den konsekvens at de dermed måttet trekke seg fra det første mesteskapet. Nå tok de revansj med 2-1-seier foran over 79 000 tilskuere på Santiago Bernabéu Stadium i Madrid. Også denne turneringen var en utslagsturnering, med 29 lag i innledende runner og fire lag i sluttspillet i Spania. (Hellas trakk seg da de trakk Albania, som de teknisk sett var i krig med). Kvalifiseringens store overraskelse var at lille Danmark kom seg til sluttspillet (der de riktignok havnet sist, etter Ungarn, Sovjetunionen og Spania). Kampene ble spilt i Barcelona og Madrid.

1964

I semifinalene ble dog danskene for lette for de regjerende mesterne Sovjetunionen, som enkelt slo dem 3-0. I den andre semifinalen matte Spania slite mer med Ungarn, men vant tilslutt 2-1 i en kamp som gikk til ekstraomganger. Ungarn vant deretter bronse-finalen – også den gikk til ekstra-omganger – over Danmark med resultatet 3-1.

Finalen ble spilt på Estadio Santiago Bernabeu i Madrid foran 80.000 partiske tilskuere, som fikk se at sine egne måtte slite for seieren. Spania tok ledelsen, men Sovjetunionen utlikned bare få minutter senere. Seks minutter før full tid headet Marcelino Martinez i mål og hjemmepublikummet eksploderte av glede.

Les alt om EM i 1964 på UEFAs hjemmeside
Les alt om EM i 1964 på Wikipedia

Mesterskapets profil
MiramontesLuis Suárez Miramontes, også kjent som Luisito, regnes for å være en av Spanias største spillere gjennom tidene. Med kallenavnet El Arquitecto – arkitekten – ble han berømt for sitt pasningsspill og eksplosive skudd. Han hadde en elegant, flytende spillestil, og ble den første spanjol som ble tildelt Ballon d’Or (1963). Luisito var også hovedarkitekten bak Spanias EM-seier i 1964. Han slo igjennom som en krativ og skapende kraft i det store Barcelona-laget på 1950-tallet, før han dro til Italia, der han gjorde stor suksess med Inter Milan. Han la skoene på hyllen i 1973, og har siden blant annet virket som manager (for blant annet Inter Milan). Han har trent Spanias U21-lag og ledet Spanias landslag til andre runde av VM-turneringen i 1990. Luisito ble født 2. mai 1935; han er fremdeles aktiv, nå som speider for Inter Milan.

SLUTTSPILLSRESULTATER

Semi-finaler
Spania – Ungarn 2–1 (eeo.)
Danmak – Sovjetunionen 0–3

Bronse-finale
Ungarn – Danmark 3–1 (eeo.)

Finale: Spania – Sovjetunionen 2 – 1
Mål: Jesús María Pereda (Spa, 6), Galimzyan Khusainov (Sov, 8), Marcelino Martínez (84)
Santiago Bernabéu Stadium, Madrid. 79,115 tilskuere. Dommer: Arthur Holland (England)

Tekster © Pontano forlag

Reklamer